Kuinka kokeilla trendejä budjettiystävällisemmin ja ekologisemmin?

kiharat pilleillä
Pidän ajatuksesta, ettei vaatteita tarvitse aina ostaa kaupasta uutena, vaikka haluaisikin kokeilla viimeisimpiä trendejä. Toisaalta taas haluaisin hankkia laadukkaita perusvaatteita, vaikka ne olisivatkin hintavampia. Yritän tasapainoilla jossain edullisemman, ekologisemman ja laadukkaamman pukeutumisen välimaastossa.

Katselen netistä usein pukeutumiseen liittyviä inspiraatiokuvia, joista vaikuttuneena tykkään päivittää myös omaa pukeutumistani. Ideaalitilanteessa tietysti ostaisin ajattomia ja laadukkaita vaatteita silloin, kun niitä todella tarvitsen. Innostun kuitenkin vähän turhan helposti uusista tyyleistä, joten yritän parhaani mukaan löytää vaihtoehtoisia tapoja kokeilla trendejä hieman budjettiystävällisemmin ja ekologisemmin.

kokeilla trendejä

Miten voi kokeilla trendejä budjettiystävällisemmin ja ekologisemmin? 4 vinkkiä:


 

1. Käy läpi vaatekaappisi


Vaatekaapin perälle jää helposti pölyttymään sellaisia vaatteita, joita ei henno heittää menemään eikä toisaalta tule käytettyä. Löytyisikö näistä vaatteista jotain sellaista, mikä jälleen ajankohtaista? Voisiko jotain vanhaa vaatetta muokata?

Silloin kun crop topit tulivat muotiin, lyhensin ties kuinka monta tiukkaa trikoomekkoa napapituiseksi paidaksi. En luultavasti olisi enää käyttänyt mekkoja sellaisinaan eivätkä ne olisi menneet kirpparillakaan. Lyhentämällä mekot sain monta trendipaitaa käyttööni. Nykyään ne menevät aluspaitoina kauluspaitojen alla.

Tällä hetkellä helppo tuunausvinkki on farkkujen lahkeiden leikkaaminen. Lahkeiden pätkäisy päivittää leveälahkeisetkin farkut tähän päivään. Ompelutaitoa ei vaadita, sillä lahkeet saavat jäädä repaleisiksi.

 

2. Etsi vaatteita kirpputoreilta


Jos etsit kirpputoreilta trendivaatteita, kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tiedät mitä etsit, ehdit napata parhaat löydöt päältä. Yleensä kun kiertelen kirpputoreja, minulla onkin tarkka visio siitä mitä etsin. Tällä hetkellä katselen kasarivaikutteisia vaatteita ja milleniumtrendejä. Parhaat kirpparit ovat mielestäni sellaisia, missä on oikeasti vanhoja vaatteita myynnissä (esim. Fida, SPR, Ekocenter ja pienten kylien kierrätyskaupat). Entisaikojen vaatteet ovat yleensä laadukkaampia eivätkä ne maksa kierrätettyinä paljoa.

 

kokeilla trendejä

3. Muokkaa kirpputorilta löytyneitä vaatteita


Kirpputoreilta löytyy myös edullisesti vaatteita, joita voi lähteä muokkaamaan. Viime talvena löysin mustan karvatakin, jota hieman lyhensin. Pari vuotta sitten taas ompelin kirpparilta ostettuun keinonahkatakkiin hapsut. Kirpputoreilta löytyy hyvin myös kangastilkkuja ja nahkapaloja, joita voi hyödyntää vaatteiden päivittämisessä.

 

4. Hanki laadukkaat perusvaatteet


Tavoitteenani on, että jonain päivänä kaapissani olisi sopiva määrä laadukkaita ja ajattomia vaatteita. Esimerkiksi perusneuleita tai kauluspaitoja voi yhdistää miten vain. Asusteilla, meikillä ja hiuskokeiluilla voi sitten luoda kokonaisuudesta persoonallisen.

Mielestäni designvaatteet ovat aina tyylikkäitä. Design toki maksaa, mutta tulen varmasti käyttämään Marimekon sadetakkia sekä R/H:n Mickey-paitaa vielä pitkään, olivatpa muotivirtaukset mitä tahansa. Pitkällä tähtäimellä ajattomat ja laadukkaat vaatteet tulevat edullisiksi.

 

Mistä sinä haet inspiraatiota pukeutumiseen? Mistä löydät omalle tyylillesi sopivat vaatteet?

-Milja

Kommentit

 1. Hyviä vinkkejä! Yksi tärkeä on että osta vain sellaista josta oikeasti pidät, jos vaatteessa on jotakin outoa ostohetkellä on sitä siinä myös myöhemmin. Tykkään niin kovasti tuosta takistasi, ihana!

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä totta! Vaikka kuinka edullisesti saisi jonkin vaatteen, ei sitä kannata ostaa jos se ei istu hyvin päälle. :) Oi kiitos paljon, takki on kovalla käytöllä näillä sadekeleillä. :D

  VastaaPoista
 3. marja liljeström6/13/2017

  Toivottavasti edellinen kommenttini ei lähtenyt. Vähän säätöö. Postauksessasi oli hyviä ja järkeviä vinkkejä. Ja sinä osaat vielä tuunata vaatteita. Minä olen todella huono käsitöissä, mutta hankin osan vaatteista kirpparilta. Vaatteita on kertynyt liikaakin, mutta välillä käyn ne läpi, ja vien osan kierrätyskeskukseen.

  VastaaPoista
 4. Tosi hyviä vinkkejä :). Mä olen tosi huono löytämään kirpputoreilta vaatteita, en tiedä mikä siinä on. Kaikki muut tekee aina kivoja löytöjä :D.

  VastaaPoista
 5. Tämä kommentti tuli vain! Kiitos :) Kirppareilta löytää kyllä kivasti vaatteita. Vaatteet kannattaakin laittaa kiertämään, itsekin pitäisi pitkästä aikaa käydä viemässä kassillinen vaatteita kierrätyskeskukseen!

  VastaaPoista
 6. Ehkä siellä vaan pitäisi kierrellä tosi usein tai sitten vaan ei osu silmään omanlaisia vaatteita. Mulla menee välillä monta kuukautta, etten löydä kirppareilta yhtikäs mitään! Sitten taas tulee kausi, kun koko ajan löytää jotain kivaa :D Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Kiitti vinkeistä! Tärkeää asiaa nämä ekologisuus ja vaatteen laatu -jutut! Minäkin oon vähän huono löytämään kirppareilta aarteita, tuntuu että muut tekee parempia löytöjä. Itse kuitenkin ahkerasti laitan omia ja pojan vaatteita kieroon niin netti- kuin kivijalkakirppareillekin.

  VastaaPoista
 8. Kyllä, laatu ja ekologisuus ovat asioita, joihin yhä enemmän tulee kiinnitettyä huomiota vaatteissa. Lastenvaatteet varmaan menevät hyvin kirppareilla kaupaksi. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti