DIY: Helppo pyykinpesuneste

En ole ikinä aiemmin tehnyt itse pyykinpesuainetta. Nyt päätin kokeilla, sillä löysin netistä todella helpon ohjeen. Raaka-aineita tulee seokseen vain kolme: marseillesaippuaa, kiehuvaa vettä ja ruokasoodaa. Kaikki nämä aineet sekoitetaan yhteen ja seos on valmis. Eikö vaikutakin helpolta?

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut tekeväni itse pyykinpesuainetta, sillä olen pohtinut, että miksi täytyisi käyttää keinotekoisia kemikaaleja, jos kerta pyykinpesu onnistuu luonnollisistakin raaka-aineista. Lisäksi olen pohtinut pyykinpesuaineiden vaikututusta atooppiseen ihooni. Minulle tuleen nimittäin taipeisiin ihottumaa, yleensä niihin kohtiin, joihin vaatteiden reunat osuvat. En tiedä voiko pesuaineella olla tekemistä asian kanssa vai ärsyyntyykö ihoni vain vaatteen sauman aiheuttamasta mekaanisesta ärsytyksestä. No, joka tapauksessa aion ainakin toistaiseksi pestä pyykkini itsetehdyllä pyykinpesunesteellä, kävi miten kävi!

Anniina jakoi aiemmassa blogissaan ohjeen itsetehtyyn pyykinpesujauheeseen. Pyykinpesuaineita on mahdollista tehdä monista eri ainesosista, joita saa tilattua erilaisista nettikaupoista. Minä päätin mennä sieltä mistä aita on matalin, joten käytin pesunesteessä sellaisia raaka-aineita, joita löytyy ihan tavallisista kaupoista. Ehkä ensi kerralla voisin kokeilla myös muita ainesosia.pyykinpesunestepyykinpesuneste


DIY helppo pyykinpesuneste:


Tarvikkeet:

raastin
keittiövaaka (itse jaoin saippuan osiin ja sen perusteella laskin saippuan painon suunnilleen)
sopivan kokoinen pullo
Ainesosat:

75g marseillesaippuaa
1,5 l vettä
1-2 dl ruokasoodaa
(20 tippaa eteeristä öljyä)


Tee näin:


 1. Raasta marseillesaippua. Kannattaa tarkistaa saippuan ainesosat, sillä aito marseillesaippua sopii käsittääkseni parhaiten pyykinpesuun. Esimerkiksi ns. kissasaippuaan on lisätty eläinperäisiä ainesosia, joten sitä en käyttäisi.

 2. Kaada raastettu saippua ja sooda pulloon.

 3. Keitä 1,5 litraa vettä. Kaada kuuma vesi pulloon saippuan ja soodan päälle. 

 4. Kun seos on liuennut, lisää halutessasi 20 tippaa eteeristä öljyä. Eteerisen öljyn lisääminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kannattaa muistaa, että jotkut tuoksut voivat allergisoida eli öljyjä kannattaa käyttää harkiten!

Tein ensimmäisellä kerralla vain puolikkaan määrän eli puolitin kaikki tarvittavat ainesosat. Satsi mahtui mainiosti tuohon viikonloppuna kirpparilta ostamaani lasipulloon. Yön aikana seos oli hieman sakkautunut, joten sekoittelin sitä grillitikulla. Laitoin joukkoon myös tilkan kuumaa vettä. Olen lukenut, että näin saattaa käydä, mutta pesuaine on sakkautumisesta huolimatta käyttökelpoista.

Suunnitteilla olisi, että tekisin myös itse yleispuhdistusainetta suihkepulloon. Täytyy vain vielä etsiä jokin hyvä ohje. Oletko sinä tehnyt itse pesuaineita?-Milja

Kommentit

 1. Kuulostaapa kivalta, tällaisia voisi antaa lahjoina niiden perinteisten käsisaippuapalasten sijaan. :)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä idea! :) Lahjaksi annettavan pesuaineen voisi laittaa johonkin kivaan purkkiin, jota voi koristella.

  VastaaPoista
 3. Vau, kuulostaa tosi yksinkertaiselta! En ole ollenkaan perehtynyt itsetehtyihin pesuaineisiin. Tätä olisi kyllä kiva kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Onpa tosi hauska ja yksinkertainen idea vaikka lahjaksi :) Kaikki DIY jutut on tosi kivoja, lisää vaan kiitos!

  VastaaPoista
 5. Tämä oli kyllä helppo ja nopea valmistaa, meni alle 15 minuuttia :) Suosittelen testaamaan!

  VastaaPoista
 6. Niinpä, pyykinpesuaine sopisi kyllä hyvin lahjaksi :) Kiva kuulla, että DIY-jutut ovat toivottuja! Täytyypä koittaa kehitellä niitä lisää.

  VastaaPoista
 7. Eipä ole tullut itse kokeiltua tehdä, mutta ihan hyvä idea!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Minullakin tämä oli ensimmäinen kerta. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti