Turistina kotimaassa: Alvar Aallon ateljee ja kotitalo

Alvar Aallon ateljee ja kotitalo Munkkiniemessä ovat vierailun arvoisia kotimaanmatkailukohteita. Ainakin meille ne tarjosivat rutkasti sisustusinspiraatiota.

Jyväskylän Alvar Aalto -museo ja Muuratsalon Koetalo ovat varmasti monelle jyväskyläläiselle tuttuja paikkoja. Näiden lisäksi Alvar Aalto -museoon kuuluu myös Helsingissä sijaitsevat Alvar Aallon ateljee ja kotitalo. Ateljee ja kotitalo sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan Munkkiniemessä, joten niissä on helppo vierailla samalla kertaa. Kohteet ovat yleisölle auki rajoitetusti, käytännössä on osallistuttava opastetulle kierrokselle niihin päästäkseen. Ostamalla liput etukäteen kumpaankin kohteeseen saa hieman alennusta kokonaissummasta.

Kierroksilla kiinnitimme erityisesti huomiota sisustukseen. Sekä ateljee että kotitalo on sisustettu Aallolle ominaiseen moderniin tyyliin. Vaikka sisustustyyli onkin peräisin vuosikymmenten takaa, aiheutti se sisustuskuumetta ainakin meissä. Vaalea puu, laadukkaat materiaalit ja mustavalkoisuus yhdistettynä viherkasveihin sekä tummiin luonnollisiin sävyihin ovat niitä elementtejä, jotka herättivät kovasti kiinnostusta.

Alvar Aallon ateljee

Alvar Aalto suunnitteli ateljeen arkkitehtitoimistonsa työtilaksi 50-luvulla. Kuten kuvista näkyy, tila on sisustettu asianmukaisesti työpisteillä ja toimistotarvikkeilla. Esillä on paljon aikakauden pientavaraa sekä tietysti Aallon Artekille suunnittelemia klassikkohuonekaluja. Suurten ikkunoiden ansiosta valo tulvii kauniisti sisään ainakin aurinkoisena päivänä. Satuimme paikalle erityisen lämpimänä päivänä ja täytyy sanoa, että ateljeessa oli kyllä todella lämmin. Suurten ikkunoiden vuoksi varmaan monet viherkasvitkin menestyvät tilassa hyvin.

Alvar Aallon kotitalo


Alvar Aallon kotitalo on hieman ateljeeta vanhempi, sillä se on rakennettu jo 30-luvulla. Rakennus on kaksikerroksinen ja ulkoasultaan tumma. Talossa on heti olohuoneen läheisyydessä Aallon työhuone, jonka saa eristettyä olohuoneesta suljettavalla seinällä. Tällainen voisi olla miellyttävä ratkaisu myös omassa kodissa, jos se vain olisi jotenkin toteutettavissa!

Kotitalon sisustus on moderni ja viihtyisä. Verrattuna 2000-luvun moderniin sisustukseen tämä 1900-luvun modernismi ei ole yhtä vähäeleistä ja kliinistä. Muun muassa luonnonmateriaalit, kirjat ja laadukkaat tekstiilit luovat rentoa tunnelmaa. Toki myös graafisuutta löytyy tekstiileistä, huonekaluista ja tauluista. Aikakautensa kontekstissa sisustus on varmasti ollut hyvin minimalistinen ja moderni.


Miten Alvar Aallon ateljee ja kotitalo sitten vaikuttivat sisustusintoiluumme? Anniina ainakin innostui valkoisesta paimentolaismatosta sekä räiskyvistä maalauksista. Milja taas viehättyi vihreydestä ja muisti, että pari Artekin huonokuntoista tuolia kannattaisi saada entisöityä pian.

Oletko sinä vieraillut Alvar Aallon kohteissa eri puolilla Suomea?

- Milja & Anniina

Kommentit

 1. Vaikka oma tyyli on aika kaukana Aallon tietynlaisesta vähäeleisyydestä, on tuossa seesteisyydessä ja etenkin valon määrässä jotain sellaista, mikä viehättää suuresti. Säynätsalolaisena Aallon estetiikka on jotenkin kotoistakin, olenhan raahannut kilokaupalla kirjoja kotiin hänen suunnittelemastaan kirjastosta (joka myös kunnantalona tunnetaan). Muuratsalon Koetalolle on tehty alakoulusta parikin retkeä, mutta tekisi mieli harrastaa kotiseutumatkailua ja lähteä vaikka ensi kesänä oikein kameran kanssa käymään.

  Ihania kuvia on teidän kameroihinne jäänyt! Tuo ateljeen valo on kyllä ihan mieletön, kelpaisi tuollainen tila itsellekin... :)

  VastaaPoista
 2. Tuo valo on kyllä paras asia mutta tyylikin iskee muhun. Mullekin Aallon rakennukset ja Artekin huonekalut tekee kotoisen olon. Oon muun muassa asunut pienenä Aallon suunnittelemassa talolle, päässyt ripille Aallon suunnittelemassa kirkossa ja sitten tietysti Jyväskylän yliopiston rakennukset :)

  VastaaPoista
 3. Ihanaa sisustusta. Se oikea määrä yksinkertaisuutta on nerokasta.

  VastaaPoista
 4. En ole vieraillut, mutta ehdottomasti haluan! Nuo kohteet ovat säilyneet erinomaisen autenttisina, joten sitä hienompi olisi noita päästä silmäilemään livenä. Kiitos kuvakavalkadista!

  VastaaPoista
 5. Totta, samaa mieltä!

  VastaaPoista
 6. Jep! Kiva jos nautit :)

  VastaaPoista
 7. Alvar Aallon tyyli on kyllä niin inspiroivaa ja ajatonta! Olisipa ihana päästä käymään ateljeessa ja kotitalossa!
  Uskon, että ovat varamasti todella inspiroivia paikkoja! Itse olen lähinnä ihastellut Aallon arkkitehtuuria Jyväskylän yliopistolla :)

  VastaaPoista
 8. Jep! Jyväskylästäkin tosiaan löytyy paljon Aallon rakennuksia, suosittelen myös Aalto-museota ja Keski-Suomen museota (perjantaisin ilmainen sisäänpääsy) :)

  VastaaPoista
 9. Hieno ja mielenkiintoinen kohde. Taiteellisten ihmisten kodit on inspiroivia paikkoja. Siellä ikäänkuin välittyy käsinkosketeltavana edelleen se luovuuden henki. Vaikka muhun ei ehkä tuo tyyli niin iske se kolahtaa aina että joku luo maailmaan jotain täysin omaa olemalle omille näkemyksilleen uskollinen.

  VastaaPoista
 10. Totta! Vaikka ei olisi ihan omaa tyyliä, monet taiteilijakodit inspiroi silti :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti