DIY: Kaiverra kurpitsalyhty halloweeniksi

Halloween tuntuu tulevan yhä suositummaksi juhlaksi myös Suomessa. Itse en halloweenista erityisemmin innostu, mutta kurpitsat ovat mielestäni kivoja syksyisiä koristeita. Tänä vuonna kaiversin kurpitsalyhdyn toista kertaa elämässäni.

Kaiversin ensimmäistä kertaa kurpitsalyhdyn joskus ala-asteikäisenä, kun saimme jättikurpitsan tuttavaltamme. En varmaan ollut koskaan nähnyt oikeasta kurpitsasta tehtyä lyhtyä, mutta halusin välttämättä kokeilla. Muistan, kuinka kaiversin kurpitsaan irvistävän naaman ja asettelimme sen talomme eteen terassille ja laitoimme kynttilän sisään. Oli hauskaa katsella ikkunasta, kuinka ihmisten päät kääntyivät talomme ohi mennessä.

Tällä kertaa tein hieman hillitymmän kurpitsalyhdyn. Mitäs muitakaan kuvioita olisin kovertanut kuin palloja? Tykkään pallo- ja pilkkukuoseista suunnilleen asiassa kuin asiassa. Pyöreät reiät syntyivät kätevästi poran avulla.DIY Kurpitsalyhty


Iso kurpitsa
Veitsi
Jäätelökauha
Kulho kurpitsan sisuksille
Tussi
Pora1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä lyhdylle kansi. Leikkaa kansi viistoon niin, että se pysyy paikallaan kun asetat sen takaisin. Mutta jos leikkaaminen ei onnistu, voit myös tökätä kannen alle hammastikut sitä kannattelemaan.

2. Koverra kurpitsan sisus tyhjäksi jäätelökauhalla. Hedelmäliha kannattaa ottaa talteen, siitä voi leipoa vaikka kurpitsapiirakan. Omani sisällä oli vain siemeniä... Tosin siemenetkin voi ottaa talteen, paahtaa ja käyttää vaikka salaatissa.

3. Merkkaa tussilla reikien paikat valmiiksi.

4. Poraa aukot sopivan kokoisella poranterällä. Laita sisään (sähkö)kynttilä ja aseta kansi takaisin paikoilleen. Valmis!Kurpitsa säilyy hyvin viileässä parvekkeella tai pihalla, mutta pakkasta se ei kestä. Minun kurpitsalyhtyni ei siis kestänyt Halloweeniin asti, vaan pakkasyöt tekivät siitä löysän, kostean ja homeisen... Yök. Myös se lapsena tekemäni kurpitsaukko näytti kovin surkealta ensimmäisen pakkasyön tultua, kun sen naama oli mennyt ihan ruttuun. Toivon muille kurpitsan kaivertajille lauhempia öitä!

Tuo pienempi kurpitsa on muuten hokkaido-kurpitsa. En löytänyt "tavallista" kurpitsaa pienemmässä koossa silloin, kun niitä etsin. Nyt lähempänä Halloweenia niitä on näkynyt kaupoissa. Ostin sen lähinnä rekvisiitaksi bookstagrammini kuviin, mutta sen pitäisi olla myös hyvän makuinen ja taidan tehdä siitä lopuksi keiton!

Oletko sinä kaivertanut kurpitsalyhtyä? Vietätkö muuten Halloweenia?

- Anniina

Kommentit

 1. Onpas kivan näköinen kurpitsalyhty, tuommoisesta minäkin tykkäisin. Me emme vietä Halloweeniä. Ecuadorissa, onneksi, juuri kukaan ei vietä sitä paitsi täällä asuvat USAlaiset. Sen sijaan täällä vietetään kuolleiden päivää, eli kuolleiden muistopäivää marraskuun alussa.
  Täällä kurpitsasato tulee muuten pääsiäisen tienoilla. Silloin syödään kurpitsakeittoa ja tietysti pääsiäisruokaa, fanescaa.

  VastaaPoista
 2. On kyllä kiva idea tehdä noita reikiä tuohon kurpitsalyhtyyn!
  En ole koskaan tehnyt kurpitsasta lyhtyjä, mutta ehkä tässä lähivuosina pitää kokeilla koska on varmasti yksi kiva ohjelmanumero meidän pojalle :)

  VastaaPoista
 3. Tuo kurpitsan siementen paahtaminen kiinnostaa kovasti. Onko siihen tulossa ohjetta?

  VastaaPoista
 4. Mä en tällä kertaa ottanut siemeniä talteen, mutta ohjeita löytyy paljon googlaamalla :) Esim. https://anna.fi/reseptit/paahdetut-kurpitsansiemenet

  VastaaPoista
 5. Oo, kiinnostavaa kuulla eri tavoista! Vietetäänkö koko Etelä-Amerikassa kuolleiden muistopäivää samaan tapaan? Mä tykkään Suomessa siitä perinteisestä suomalaisesta pyhäinpäivästä :D Mulle riittäisi kynttilän vieminen haudoille ja sellainen perinteinen poisnukkuneiden muistaminen.

  VastaaPoista
 6. Kurpitsataideteokset on ihania <3

  http://pisteitaruudulla.blogspot.com

  VastaaPoista

Lähetä kommentti