Mitä sanoisin 15-vuotiaalle itselleni? 25 oivallusta perjantaihin

Mietitkö koskaan, miten olet muuttunut vuosien aikana? Välillä ainakin minusta tuntuu, etten ole kasvanut tai kehittynyt ollenkaan. Mutta kun tarkemmin mietin, olen erittäin onnellinen etten ole enää 15-vuotias.

Vaikka vanheneminen saattaa välillä tuntua ahdistavalta, pääosin olen sitä mieltä, että elämä tuntuu koko ajan paremmalta. Tietysti tieto myös lisää tuskaa ja nykyisin murehtii sellaisia asioita, mistä ei kymmenen vuotta sitten ollut harmaintakaan aavistusta (napajäätiköt, ydinkokeet, presidentit, pakolaiset, opintotuen leikkaukset, you name it). Nyt ne silloiset murheet tuntuvat vähän typeriltä, vaikka tietysti ne olivat silloin totisinta totta.

Kun mietin sitä 15-vuotiasta tyttöä, tulee vähän nolo olo ja samalla haluaisin vain halata sitä ja kertoa täältä tulevaisuudesta, että kaikki järjestyy ihan oikeasti. (Ehkä ajattelen kymmenen vuoden päästä taas samalla tavalla nykyisestä itsestäni?)


Mitä sitten haluaisin tarkemmin sanoa?


1. Elämää ei voi suunnitella vaikka kuinka haluaisit.

2. Vapaa-aika on arvokasta. Sillä kannattaa tehdä juuri sitä, mitä haluaa eikä sitä, mitä tuntuu että pitäisi haluta tehdä.

3. Jos vaatteet kiristävät, osta isompia vaatteita.

4. Sillä, mitä muut ajattelevat sinusta, ei ole väliä. Vain harvojen mielipiteillä on merkitystä, eikä heidänkään aina.

5. Älä tuhlaa kaikkia rahojasi ja lopeta se turhien tavaroiden shoppailu het alkuunsa.

6. Rakasta kroppaasi. Rakasta jalkojasi, joilla voit liikkua paikasta toiseen. Rakasta käsiäsi, joilla voit kirjoittaa, ommella, leipoa, valokuvata ja halata. Vaikka se on kaikkein vaikeinta, rakasta vatsaasi, koska siellä on monta tärkeää elintä. Ja rakasta aivojasi, jotka mahdollistavat ihan kaiken. Rakasta sitä, että kroppasi toimii, ja kohtele sitä hyvin.

7. Olet muutakin kuin työsi. Älä anna työn olla koko elämä.

8. Oikeat ystävät eivät katoa minnekään, vaikka ette näkisi vuoteen ja olisitte aivan eri elämäntilanteissa ja aivan erilaisia ihmisiä muutenkin. Jotkut pysyvät silti ja se on aika uskomatonta.

9. If you have to force it, leave it. Relationships, friendships, yoga poses, perfect ponytails. Let that shit go.

10. Ei ole mitään, mitä tarvitsisi saavuttaa johonkin tiettyyn ikään mennessä. Älä hätäile.11. Kukaan muukaan ei tiedä, mitä hittoa on tekemässä. Sen näkee sitten.

12. On ok olla tylsä. Sitä paitsi määrittele tylsä?

13. Elämä on kivempaa, kun jaksat iloita pienistä asioista. Ihastele taivasta, syksyn lehtiä ja osta se suklaapatukka.

14. Kaikki ajattelevat pääasiassa vain itseään, eivät sinua. Mieti, miten vapauttavaa!

15. Hengitä, hengitä, hengitä.

15. Joku kyllä tykkää susta. Aika monikin, itse asiassa.

16. You are what you do, not what you say you do.

17. Olet monella tapaa etuoikeutettu.

18. Kaikkea ei voi saada.

19. Suhtaudu herkkyyteen vahvuutena.

20. Sun hiukset on ihan hyvät.

21. Muiden menestys ei ole sinulta pois. Auta muita miettimättä, miten itse hyödyt siitä.

22. Älä hukkaa itseäsi.

23. Älä tuhlaa aikaasi ihmisiin, joiden seurassa on paha olla.

24. Avaa suusi silloin, kun täytyy.

25. Karvoja ei tarvitse ajella, mutta saa ajella.

Arvaatkos nyt mikä päivä tänään on? No mun 25-vuotispäivä!

- Anniina

Kommentit

 1. Aivan ihania kuvia! Kaunis Anniina! Monta sydäntä koko postaukselle!

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea, Anniina! ❤ Ihana postaus, tässä oli monta sellaista asiaa, jotka minunkin 15-vuotiaan minäni olisi ollut hyvä pitää mielessä. Monet teini-iän epävarmuudet taitavat olla tuttuja lähes kaikille, vaikka silloin yläasteella tunsi monessa mielessä olevansa ainoa ja outo. Toisaalta moni noista asioista käy muistutukseksi vielä parinkympin tällä puolellakin... Erona on ehkä se, että niistä on nyt edes tietoinen, vaikka ne välillä unohtuisivatkin. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Lotta ❤ Tuo on niin totta, silloin kuvitteli olevansa yksin epävarmuuksiensa kanssa mutta aika samanlaisia juttuja kaikki muutkin varmasti käy läpi. Ja totta sekin että ei sitä vieläkään ole aina kovin itsevarma, mutta monet asiat saa nykyään järkeiltyä oman pään sisällä :D

  VastaaPoista
 4. Mukava postaus. Minulla olisi näin vanhana antaa vielä enemmän "neuvoja". Olin itse kauhea teini, kovis ja punkkari. Koulu meni silti hyvin paljoa lukemattakin. Olen siitä asiasta kiitollinen nyt. En kaikkea pilannut.

  VastaaPoista
 5. Onnea! Mahtavia oivalluksia! Itsekin monesti mietin, miten paljon on murehtinut ja stressannut nuorena asioita, joilla ei oikeasti ole ollut väliä. Miten paljon enemmän olisi voinut nauttia nuoruudesta, jos ei olisi murehtinut turhia.

  VastaaPoista
 6. Onnea 25-vuotiaalle! Minä sanoisin nuo kaikki samat sanat 15-vuotiaalle itselleni. Halaisin vielä ja sanoisin, että kaikki järjestyy, luota itseesi!
  Nyt mietin, mitä pitäisi sanoa omille lapsille.

  VastaaPoista
 7. Kiitos! Toisaalta se taitaa olla vähän niin, että jotkut asiat pitää itse tajuta eikä auta vaikka joku muu kertoisi :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Näinpä. Mutta ehkä se kuuluu vähän asiaan :D

  VastaaPoista
 9. Varmasti mitä enemmän ikää karttuu :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti