Kannattaako design-klassikoita kunnostaa? – Artek-tuolin kunnostus

Design-klassikoiden kunnostamisesta ollaan montaa mieltä. Me hankimme kirpputorilta kaksi epätarkasti käsiteltyä Artek-tuolia, joista toinen on nyt saatu kunnostettua. Lue alta, miten vanhan Artek-tuolin kunnostus sujui.

Törmäsin pari päivää sitten eräässä Facebook-ryhmässä keskusteluun, jossa pohdittiin kiivaasti sitä, kannattaako hieman kolhuja saanutta Artekin tuolia lähteä kunnostamaan ominpäin. Tietenkin jokainen saa tehdä huonekaluilleen mitä haluaa ja toisinaan on varmasti ihan järkevääkin toteuttaa kunnostus itse. Mielestäni on kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, että arvokkaan design-huonekalun arvo voi kärsiä, mikäli kunnostaminen ei toteudu alkuperäisellä tavalla. Sanoisin, että jos kaipaa vähän kolhuja saaneelle huonekalulle entisöintiä, kannattaa työ teetättää ammattilaisella. Olisi sääli, jos melko hyväkuntoinen monen sadan euron tuoli käsiteltäisiin niin, että käytettävät maalit ja lakat ovat vain sinne päin.

Meiltä löytyy kolme Artekin 66-tuolia. Kaksi näistä on hankittu kirpparilta 40 euron kappalehintaan ja yksi on ostettu tarjouksesta Vepsäläisestä. Kirpparituolien edellinen omistaja oli maalannut tuolit paksulla kiiltävän mustalla maalilla, mikä varmasti on vaikuttanut suht edulliseen hintaan. Koska tuolit oli valmiiksi käsitelty aika huolettomalla otteella, oli selvää, että tulemme kunnostamaan ne jollain tavalla. Kuitenkaan lähtöajatuksena ei ollut entisöidä niitä alkuperäiseen kuntoon, vaikka ehkä sekin olisi joltain onnistunut. Tarkoituksena oli siis nimenomaan kunnostaa, ei entisöidä tuoleja.

Kirppistuoleissa oli istuinosan kohdalla vaalea nahkapäällinen, joka oli kulunut ja hieman revennytkin. Koska halusimme tuoleista samantyyliset kuin kaupasta ostetusta mustasta Artekin tuolista, otimme nahkaosat kokonaan pois. Paljastui kuitenkin, että nahan ja pehmusteiden alla oleva istuinosa oli ontto. Tämä tarkoitti sitä, että tilalle täytyi hankkia uusi pyöreä vaneri istuinosaksi. Se tarkoitti myös sitä, että minusta ei ollut taitojeni puolesta kunnostushommaan, vaan se jäi kokonaan poikakaverini harteille.Toinen kirppistuoleista on nyt saatu käsiteltyä. Kaikki osat ruuvattiin irti, paksu maalikerros hiottiin jokaisesta kohdasta irti ja uusi mattamaali laitettiin tilalle. Myös istuinosan vaneri vaihdettiin. Toinen tuoli on yhä kesken, sillä  vanhat ruuvit eivät meinaa lähteä kunnolla irti. Ehkä siihen kuitenkin jotain keksitään!

Tuolit eivät tietenkään ole enää alkuperäisessä kunnossa. Mielestäni tässä tapauksessa design-klassikon kunnostaminen oli kuitenkin järkevää, sillä vahinko oli päässyt tapahtumaan jo aiemman omistajan kohdalla. Toki joku Artek-ammattilainen olisi varmaan saanut entisöityä nämäkin alkuperäiseen kuntoon. Meillä oli kuitenkin pienempi budjetti ja tavoitteena saada useampi musta tuoli ruokapöydän yhteyteen.Jos Artek-tuolin kunnostus kiinnostaa, suosittelen aluksi tutustumaan netissä olevaan Artekin materiaalipankkiin!

Oletko sinä entisöinyt tai kunnostanut huonekaluja? Mitä mieltä olet arvokkaiden design-huonekalujen omatoimisesta kunnostamisesta?-Milja

Kommentit