Digitaalinen kevätsiivous

Kevätaurinko paljastaa likaiset ikkunat ja sohvan alla majailevat villakoirat. Koska siivoamisen jälkeen on aina ihanan puhdistautunut fiilis, mikset putsaisi samalla myös tietokonettasi ja puhelintasi turhasta?

Facebook, Instagram ja sähköposti piippaavat. Twitteriä on pakko scrollata, vaikka tulee vain paha mieli eikä tietokoneen kansioista löydä ikinä mitään. Onneksi tälle kaikelle voi tehdä jotain! Koko ajan on trendikkäämpää pitää somepaastoa ja milloin mikäkin taho käskee poistamaan puhelimesta Facebookin.

On totta, että puhelin ja esimerkiksi töissä näyttöön ponnahtelevat sähköpostit häiritsevät keskittymistä ja tuottavat ihan turhaa hälyä aivoihin. Itsekin olen pitänyt somepaastoa (jouluna) ja se teki ihan hyvää.

Vaikka vietänkin paljon aikaa muun muassa Instagrammissa, en koe että se tai mitkään muut sovellukset tai laitteet hallitsisivat mua. Kaikkein yksinkertaisin ratkaisu on pitää puhelinta äänettömällä ja näkökentän ulkopuolella sekä estää kaikki push-ilmoitukset.


Tietokone, puhelin ja sähköposti kuitenkin täyttyvät kaikesta turhasta, joka paitsi vaikeuttaa löytämään sitä, mitä pitäisi löytää, myös vie tilaa. Kokeile siis esimerkiksi näitä:

Tietokone

Työpöytä. Itse pidän siitä, että työpöydällä on mahdollisimman vähän kuvakkeita. Pidän siinä muutamaa ohjelmaa, joita käytän lähes päivittäin sekä tiedostokansioita, joita käytän monta kertaa viikossa, kuten gradukansio ja blogikansio. Poista siis työpöydältä pikakuvakkeet, joita et oikeasti tarvitse ja lisää jokin mieltä hivelevä taustakuva. Mulla on taustakuvana auringonkukkapelto ilta-auringossa. 

Ladatut-kansio ja roskakori. Näissä ei yleensä ole mitään tärkeää, joten ne voi kylmän viileästi tyhjentää tilaa täyttämästä.

Muut tiedostokansiot. Koska olen melko järjestelmällinen ihminen, mulle on itsestään selvää, että tiedostot on järjestelty selkeästi kansioittain. Mulla on omat kansionsa esimerkiksi koulujutuille, työjutuille, muille teksteille, blogille, podcastille ja kirjatilille.

Koulukansion sisällä on kansiot eri oppiaineille ja niiden sisällä kansiot eri kursseille. Työkansion sisällä on erikseen eri toimeksiantajat ja lisäksi kansio vanhoille työhakemuksille, työtodistuksille, verokorteille jne. Blogikansioon laitan ne muokatut kuvat, jotka lataan blogiin ja järjestelen ne vuosien mukaan.

Kuvakansioissa on ehkä kaikkein suurin homma, sillä ainakin mulla niitä kuvia tulee todella paljon. Usein otan samasta asetelmasta esimerkiksi blogia tai Instaa varten miljoona kuvaa, joissa on millin erilainen rajaus tai tarkennus. Lisäksi mulla tulee kamerasta sama kuva JPEG:nä ja RAWina, joten määrä on valtava... Blogi- ja instakuvien suhteen teenkin niin, että jätän jäljelle vain sen kuvan jonka olen päätynyt muokkaamaan ja deletoin kaikki muut melkein samanlaiset kuvat tilaa viemästä. Kun tämän tekee saman tien, vaiva ei ole suuri.

Erikoistilanteissa, kuten matkoilla tai juhlissa otetut kuvat jätän kaikki paikalleen, koska niillä on enemmän tunnearvoa. Mulla tulee kaikkien kuvakansioiden nimeksi automaattisesti päivämäärä, jolloin kuvat on otettu, mutta tärkeimpien kuvien kansion nimeen lisään vaikka "Kööpenhamina" tai "Veeran polttarit".

Puhelin

Sovellukset. Kukaan ei voi käyttää aktiivisesti miljoonaa erilaista sovellusta, joten mun mielestä on hyvä miettiä, mille oikeasti on käyttöä ja poistaa loput. Jos jokin sovellus vie hirveästi aikaa vaikka ei oikeastaan haluaisi sen vievän, suosittelen poistamaan (kuten esimerkiksi se Facebook, mulla tällainen oli Jodel).

Aloitusnäyttö. Koska mua häiritsee turhat ja jopa sellaiset sovellukset, joita käytän vain harvoin, olen järjestänyt ne kolmelle eri sivulle. Aloitusnäytölläni on vain viestisovellukset, Instagram sekä Daylio, jonka avulla seuraan mielialojani ja tekemisiäni, kuten liikuntaa ja herkuttelua. Sen avulla on myös hauska tutkia omaa ajankäyttöä, sillä merkkailen sinne muun muassa minä päivinä opiskelen, teen töitä ja lepään.

Toisella sivulla mulla on tarpeelliset sovellukset, kuten verkkopankki ja posti sekä vähemmän käyttämäni some-sovellukset kuten Pinterest ja Snapchat. Kolmannella sivulla on joitain mulle turhia sovelluksia, joita en viitsi poistaakaan kuten LinkedIn ja Netflix (välillä niitä tarvii :D).

Kuvakansiot. Mun puhelimessa on melko vähän muistia, joten olen ottanut tavaksi poistaa päivittäin turhat kuvat, kuten kuvakaappaukset ynnä muut kuvat, joiden avulla on vain tiedottanut jotain kaverille. Kannattaa muuten laittaa esimerkiksi WhatsAppissa asetukset niin, etteivät keskustelujen kuvat tallennu puhelimeen.

Sovellusten varmuuskopiot. Jälleen, koska mun puhelimessa on vähän muistia, olen ottanut pois käytöstä kaikkien sovellusten automaattiset varmuuskopiot. Ne vie aivan älyttömästi tilaa! Missään mun sovelluksessa ei ole mitään niin tärkeää, että maailma kaatuisi jos mun puhelin kaatuisi :D 

Puhelinnumerot. Tästä voi ehkä olla montaa mieltä, mutta itse kuvittelisin etten tarvitse enää kymmenen vuoden takaisen kesätyöpomoni numeroa, joistakin vanhoista heiloista nyt puhumattakaan :D Koska mulla ei ole erillistä työpuhelinta, mulla on Drivessa lista yhteystiedoista, joita en halua puhelimeeni mutta joita saatan tarvita joskus.

Some

Käyttäjätunnukset eri palveluissa. Kaikkia voi muistaa, jos ei niitä käytä. Jossain vaiheessa kuitenkin poistin tietoni niin monesta paikasta kuin pystyin. Jotenkin ihanaa!

Facebook-kaverit. Oih, tätä mä en ole tehnyt pitkään aikaan, ehkä siksi että en oikeastaan käytä Facebookia enää juurikaan. Yleensä olen kuitenkin pitänyt kriteerinä moikkausvälejä, eli jos en oikeasti tunne jotain ihmistä niin turha olla kaveri Facebookissakaan.

Facebook-kuvat. Toki on hauska käydä stalkkaamassa muiden vanhoja kuvia Facebookissa, mutta musta on miellyttävää, että tiedän mitä siellä on eikä tule mitään outoja yllätyksiä. Jossain vaiheessa mulla oli paljonkin kuvakansioita Facebookissa, mutta nykyisin vain profiilikuvat ja kansikuvat. 

Facebook-tykkäykset. Argh, mikä työmaa! Joskus on tullut tykättyä ties mistä sivuista esimerkiksi arvontojen takia tai siksi että kaveri on kutsunut. Kun tsekkaa sivutykkäykset läpi, myös Facebookin etusivu karsiutuu.

Seuratut tilit Instagrammissa, Twitterissä, Pinterestissä... Ahdistaako tai ärsyttääkö jonkun ihmisen päivitykset? Lopeta ihmeessä seuraaminen.

Vanhat postaukset. Mä en tiedä, onko niin tärkeää säilyttää kaikkea somehistoriaansa. Ehkä joihinkin kuviin tai postauksiin on hauska palata myöhemmin, mutta musta on ihanaa ettei niidenkään osalta pulpahda mitään outoa vaan tiedän suunnilleen, mitä siellä on. Jos jokin postaus hävettää myöhemmin, sen voi surutta poistaa eikä siinä mun mielestä ole mitään noloa.

Muut

Pilvipalvelut. Mulla on käytössä Google Drive ja sinne teen esimerkiksi gradun varmuuskopioinnin ja jaan kuvia kavereiden kanssa. Muuten Drivea tulee käytettyä luentomuistiinpanojen ja ryhmätöiden tekemiseen, mutta kaikki ne tiedostot voi poistaa kun kurssi on ohi.

Sähköpostiviestit. Sähköpostien läpi käyminen on aikamoinen urakka sekin, mutta mulla uhkasi yhdessä vaiheessa tulla postilaatikon tila täyteen. Niinpä kävin läpi joka ikisen sivun saapuneita viestejä ja säästin vain tärkeimmät, joita saatan tarvita jatkossa.

Sähköpostilistat ja uutiskirjeet. Monista sovelluksista tulee sähköposti-ilmoituksia, verkkokaupoista tulee uutiskirjeitä ja mainoksia ja ehkä on tullut liityttyä muutamille sähköpostilistoille, joita ei jaksa enää seurata. Salasana on unsubscribe, se löytyy yleensä erittäin pienellä uutiskirjeen alaosasta, mutta muutaman napin painalluksen jälkeen olet vapaa viestitulvasta. 

Ohhoh, innostuinpas kirjoittamaan aiheesta. Onko sulla laitteiden sisältö järjestyksessä vai kevätsiivouksen tarpeessa? :D

- Anniina

Kommentit

  1. Sitten kun on ylppärit ja pääsykokeet ohi niin pitää kyllä pitää siivousviikonloppu, jolloin kävis koneen ja puhelimen kokonaan läpi. Sähköpostiinkin tulee viestejä ties miltä vaateketjuilta... Täytyy siis palata postauksen pariin lähempänä kesää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että postaus tuntui hyödylliseltä! Siitä tulee kyllä niin hyvä fiilis kun saa siivottua, oli se sitten konkreettisestit tai digitaalisesti :D

      Poista

Lähetä kommentti