Vegaaninen Tom Yum -keitto


vegaaninen tom yum
Tom Yum -keitto on yksi lempiruuistani aasialaisesta keittiöstä. Normaalisti keittoon tulee kanalientä ja kalakastiketta, mutta minä testasin, miltä vegaaninen Tom Yum keitto oikein maistuu.

Meillä on tapana järjestää kaveriporukassa illallisia, jossa kukin tuo jonkin tietyn jutun illallispöytään. Sitten kun on minun vuoroni valmistaa alkuruoka, olen suunnitellut valmistavani Tom Yum -keittoa. Koska illallisseurassani on useampi kasvissyöjä, ajattelin jättää kanaliemen ja kalakastikkeen kokonaan pois keitosta ja korvata ne muilla vaihtoehdoilla. 

Kalakastike ei oikein kuulu omiin suosikkeihini, joten sen jättäisin ehkä muutenkin keitosta pois. Ravintolaruoissa en kalakastiketta erikseen maista, mutta itsetehdyssä ruoassa se jotenkin puskee läpi. Ehkä pitäisi löytää itselleni sopiva kalakastike jostain. Vegaanisessa versiossa kuitenkin korvaan kalakastikkeen soijakastikkeella, mutta toki sen voisi myös jättää kokonaan pois. Kanaliemen tilalla käytän tavallista kasvisliemikuutiosta tehtyä kasvislientä. Tarkemmin en osaa sanoa, mikä liemikuutio juuri tähän keittoon parhaiten sopisi, mutta mielestäni ihan perus liemikuutio toimii hyvin.

Aasialaisissa ruoissa käytetään paljon mausteita, joita voi olla hankalampi löytää tavallisesta kaupasta. Nykyisin isoissa marketeissa on melko hyvä valikoima erilaisia maustetahnoja ja muita mausteita. Itse kuitenkin suosin pienempiä aasialaisia liikkeitä, sillä niissä mausteet ovat usein edullisempia, valinnanvaraa on enemmän ja mielestäni pienemmästä liikkeestä ostetut maustetahnat maistuvat paremmilta. Tässä keitossa käytän Lobo Tom Yum -tahnaa, jota myydään ainakin Seppälän Asian Food -liikkeessä. Kyseinen maustetahnapurkki on erittäin riittoisa ja siitä saakin tehtyä keittoa useamman kerran. Ostin samasta kaupasta myös pussillisen kaffirlimenlehtiä.

vegaaninen tom yumVegaaninen Tom Yum -keitto: 


3 tuoretta herkkusientä
100g kirsikkatomaatteja
2 l kasvislientä
2 rkl soijakastiketta
3-4 tl Tom Yum -maustetahnaa 
4 kaffirlimenlehteä
pieni raastettu pala inkivääriä tai galangajuurta
(sitruunaruohotankoa)
(tofua)


1. Laita kasvisliemikuutio veteen ja anna kiehua hetki. 
2. Lisää liemeen Tom Yum -tahna. Sopiva määrä riippuu siitä, kuinka mausteista keitosta haluaa. Tahna lisää keittoon myös tulisuutta, mikä kannattaa huomioida annostelussa.
3. Lisää kaffirlimenlehdet, soijakastike ja inkivääri/galangajuuri. Jos käytät sitruunaruohotankoa, lisää myös se.
4. Puolita kirsikkatomaatit ja siivuta herkkusienet. Jos käytät tofua, kuutioi se. Lisää liemeen ensin herkkusienet ja tofu. Tomaatit kannattaa lisätä viimeisenä, etteivät ne kuumene liikaa. 
5. Tarjoile lämmin keitto sellaisenaan tai riisin kanssa. 

Vinkki: Jos haluat keitosta vähän tuhdimpaa ja samalla miedompaa, voit lisätä siihen lopuksi hieman kookoskermaa. 

vegaaninen tom yumOletko kokannut itse aasialaisia ruokia?– Milja


Kommentit