DIY: Lierihatun tärkkäys liimalla


Tiedättekö, mikä on aika ärsyttävää? No se, että lierihatun lieri ei pysy jämäkästi vaan valuu kasvoille! Onneksi oivalsin, että lierin saa tärkättyä jämäkäksi liimalla.
Ostin pari vuotta sitten mustan lierihatun festareita varten. Kun testasin hattua kaupassa, vaikutti se oikein hyvältä ja jämäkältä. Kuitenkin, kun laitoin sen päähäni helteisenä päivänä Ruississa, tarttui pieni tuulenvire hattuun ja läimäytti lierin naamalle. Vaihdoin hatun lippikseen ja harmittelin, kuinka epäkäytännöllisen ostoksen olinkaan mennyt tekemään.

Vähän aikaa sitten laitoin lierihattuni myyntiin Facebook-kirppikselle, sillä enhän ollut käyttänyt sitä tuon Ruissin jälkeen. Kukaan ei ehtinyt osoittaa kiinnostustaan hattua kohtaan, kun löysin netistä puolivahingossa jutun tärkkäyksestä. Jutussa mainittiin, että perinteisten pitsitöiden lisäksi sokerilla tai liimalla voidaan tärkätä myös lierihattuja.Päädyin testaamaan liimatärkkäystä, sillä sokeritärkkäys kestää huonommin sadetta. Meiltä löytyi sopivasti Tigerin harrasteliimaa, joka sopi hommaan mainiosti (muistutti paljon Erikeeperiä, joten sekin varmaan kävisi hyvin). Sekoitin astiassa liimaa ja vettä suhteessa 1:1. Asetin hatun lattialle muovipussin päälle ja levitin vesiliimaseoksen liereihin puolikkaalla keittiösienellä, ensin päältä ja sitten alta. Lopuksi vielä kävin kaikki kohdat läpi sienellä, jotta lieriin ei jää liimavalumia.

Annoin hatun kuivua lattialla hetken, ihan viitisen minuuttia. Laitoin hatun päähän ja taivutin lieriä mieleni mukaan. Oli muuten yllättävää, että vesiliimaseos kuivui niin nopeasti eikä sitä tarttunut yhtään hiuksiin, vaikka aika varomattomasti kuljinkin kotona kostea hattu päässä.

Hatun lieristä tuli lopulta tosi jämäkkä! Liimaa ja vettä meni hattuun yhteensä ehkä desilitran verran. Tämä lierihattu on valmistettu 100% paperioljesta, joten ainakin luonnonmukaiseen materiaaliin tämä kikka siis toimii mainiosti. Kokeilemalla selviää, toimisiko tärkkäys synteettisessä materiaalissa.

Oletko koskaan kokeillut tärkkäystä?

–Milja


Kommentit

 1. Koskaan en ole mitään tärkännyt. En kyllä usko siltikään vielä aloittavani, vaikka vinkki toimivalta tuntuukin. Kestääkö tärkkäys sateen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole aikaisemmin kokeillut, sillä ei ole tullut tehtyä tärkkäystä vaativia käsitöitä. Luulen, että tämä liimatärkkäys kestää sadetta. Täytyy kuitenkin ottaa siitä vielä selvää :)

   Poista
 2. Vau! totta muuten, että tärkkäys voisi sopia myös lierihattuun :) itselläni on huopainen lierihattu jonka lieri ei pysy nätisti... toimisikohan siihenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ehkä siihenkin voi kokeilla. Voihan ensiksi testata vaikka maltillisempaa sokeritärkkäystä, jonka saa helpommin vielä pois. :)

   Poista
 3. Minulla ei edes ole lierihattuja. Mielellään niitä käyttäisin, mutta en vain osaa. Tuntuu, että hatut sopivat muille, mutta ei minulle. Jää siis tämä tärkkäysvinkki kokeilematta, vaikka hyvältä kuulostaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Lierihatut taitavat olla vähän sellainen juttu, että kaikki eivät koe niitä omakseen ja toiset taas käyttävät jatkuvasti. :)

   Poista
 4. Hyvän näköinen :) en ole koskaan edes ajatellut vastaavaa mutta sitten taas en omista yhtäkään lierihattua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Heh, ei siis ihme ettei ole tullut mieleen :D

   Poista
 5. Kokematon virkkaaja6/04/2018

  Just tein hellehatun, jossa lieri lörpöttää, vaikka rautalanka onkin lierin reunassa. Päätin kokeilla tuota sinun kikkaa. Liimaus on nyt kuivumassa, jännityksellä odotan, onnistuiko se hellehatun teko, sittenkin! Jokatapauksessa, roskiin olis mennyt muuten.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti