Siirryimme Bloggeriin – Mikä blogialusta kannattaa valita?

Joku onkin ehkä huomannut, että blogimme ulkoasu on hieman muuttunut. Syynä tähän on, että siirsimme blogin alustalta toiselle vähän aikaa sitten. Miksi oikein päädyimme tähän ratkaisuun? Entä mikä ylipäätään on se paras alusta blogille?

Minä hoidan pääasiassa Get the toolboxin tekniseen puoleen liittyvät asiat. Ehkä tästä syystä minulta kysytäänkin usein mielipidettä siitä, mille alustalle blogi oikein kannattaisi perustaa. Koska kaikessa on aina puolensa, en tietenkään voi suositella vain tiettyä ratkaisua.

Mistä sitten tietää, mikä alusta on itselle kaikkein sopivin? Ennen ensimmäistä siirtoa kannattaa pohtia omaa tietoteknistä osaamista sekä sitä, minkä verran blogiin on valmis sijoittamaan. Kannattaa miettiä, haluaako perustaa blogin mahdollisimman valmiille alustalle, onko kenties oman ulkoasun suunnittelu tärkeä osa blogia tai haluaako blogille oman verkko-osoitteen. Tiivistetysti blogialustojen plussista ja miinuksista on kirjoitettu We're Not in Kansas Anymore -blogissa, kannattaa vilkaista.


Blogiportaalit

Esimerkiksi Lily ja Rantapallo ovat blogiportaaleita, joihin kuka tahansa voi perustaa blogin. Näiden lisäksi on sellaisia blogiportaaleita, kuten Indiedays tai Fitfashion, joihin voi hakea bloggaajaksi.

Ehkä teknisesti helpoin tapa perustaa blogi onkin luoda se portaaliin valmiille alustalle. Blogiportaaleissa ei tarvitse huolehtia teknisestä puolesta paljoakaan ja vaikuttamismahdollisuudet esimerkiksi ulkoasuun ovat usein vähäiset. Tämä toisaalta voi olla myös huono puoli, jos haluaa rajattomasti muokata blogiulkoasua.

Keskeisin syy, miksi Get the toolbox ei ole blogiportaalissa on, että meille oman ulkoasun muokkaus on yksi tärkeimmistä asioista blogissa. Toinen ehkä vielä tärkeämpi syy oli se, että halusimme oman verkko-osoitteen, mikä taas ei portaaleiden blogeissa onnistu.


Blogger ja Wordpress.com

Blogger ja Wordpress.com ovat blogialustoja, joihin kuka tahansa voi perustaa blogin. Tyypillisesti Bloggeriin perustetun osoitteen loppuosa on .blogspot.fi kun taas Wordpressiin perustetun .wordpress.com. Kuitenkin näille alustoille tehtyihin blogeihin on mahdollista ostaa oma verkko-osoite eli domain.

Bloggerissa ja Wordpress.comissa ulkoasussa voidaan käyttää valmiita ilmaisteemoja. Lisäksi niihin voidaan ostaa ja asentaa muiden tekemiä teemoja. Kummassakin näistä on mahdollisuus muotoilla ainakin fontteja ja joitain värejä valmiissa editorissa. Käsittääkseni kuitenkaan Wordpress.comissa ulkoasun muokkaus rajoittuu enemmän värien ja fonttien muokkaukseen ja muistaakseni css-tyylitiedostoon ei ole ainakaan ilmaisversiossa pääsyä. Bloggerissa  taas on mahdollista muokata omaa teemaa koodaamalla. Esimerkiksi tämä meidän layout on oletusteemasta muokattu.

Mielestäni keskeisimmät erot Bloggerissa ja Wordpress.comissa on se, että monet sellaiset asiat, jotka voi tehdä Bloggeriin ilmaiseksi, maksavat Wordpress.comissa. Esimerkiksi oman verkko-osoitteen yhdistäminen Wordpress.comiin maksaa toisin kuin Bloggerissa. Toki verkko-osoitteen hankkiminen maksaa aina, mutta Blogger ei veloita yhdistämisestä hintaa. Tämä olikin yksi niistä syistä, miksi meidän blogi on nykyisin Bloggerissa.  Toisaalta taas pidän enemmän Wordpress.comin käyttöliittymästä, sillä mielestäni se on selkeämpi ja monipuolisempi kuin Bloggerissa.

Wordpress.org + webhotelli 


Wordpress.org ja Wordpress.com ovat tosiaan keskenään eri asiat. Wordpress.org (tästä eteenpäin pelkkä Wordpress) on sisällönhallintaohjelmisto, joka voidaan asentaa omalle palvelimelle tai esimerkiksi webhotelliin, jolloin Bloggaaja siis itse hostaa sivustoa. Tämän tekeminen vaatii vähän osaamista ja erityisesti kiinnostusta. Asentamisen kuitenkin oppii helposti seuraamalla netistä löytyviä ohjeita. Wordpress on ilmainen, mutta palvelintilasta, webhotellista, sekä verkko-osoitteesta pitää yleensä maksaa.

Wordpressissa on paljon enemmän ilmaisia vaihtoehtoja, kuin Wordpress.comissa. Esimerkiksi erilaisten lisäosien asentaminen on pääsääntöisesti ilmaista, samoin teemoja voi ladata, muokata ja luoda itse, jos osaaminen riittää.

Get the toolbox toimi ensimmäisen vuoden ajan webhotellissa, johon oli asennettu Wordpress. Sivun ulkoasusuunnitteluun ja muihin toiminnallisiin juttuihin liittyi paljon vapautta, sillä monenlaiset toteutukset ovat Wordpressissa ilmaiseksi mahdollisia. Kuitenkin vapauteen liittyy myös vastuu. Sainkin olla jatkuvasti päivittelemässä lisäosien uusimpia versioita sekä tekemässä pieniä korjauksia ulkoasuun.


Miksi siirryimme webhotellista ja Wordpressistä Bloggeriin?


Kuten blogin 1-vuotispostauksessa mainitsimmekin, olemme suhtautuneet blogiin rentona harrastuksena ja pitäneet kiinni väljästä postaustahdista. Tästä syystä pyrimme pitämään myös blogista koituvat kustannukset matalina. Aikaisemminhan maksoimme verkko-osoitteen lisäksi webhotellista, jonne asensimme Wordpressin. Koska blogisisältöä tulee jatkuvasti lisää, myös webhotellissa tilan tarve kasvaa ja samalla kustannukset nousevat. Tämä on toki palvelusta ja palvelupaketista riippuvaa. Kyse ei meidän kohdalla ollut suurista summista, mutta tilan kasvattaminen jatkuvasti alkoi stressata. Tästä syystä siirsimme blogin webhotellista vaivihkaa Bloggeriin. Tai no, ei nyt ihan vaivihkaa, sillä olihan sivu pari päivää alhaalla ja osasta vanhoista postauksista puuttuu yhä kuvat.

Meillä oli webhotellissa aika vähän tilaa käytettävissä, en muista tarkkaa lukua, mutta kiintiö oli jatkuvasti aina täynnä. Bloggerissa ilmaista tilaa on ainakin 15 GB (en muuten ole varma, onko peräti 15 GB per henkilö). Tuon tilan pitäisi riittää melko pitkälle, sillä optimoimme kuvat aina verkkoon sopiviksi.

Webhotelli + Wordpress -yhdistelmässä oli hyvää se, että pääsin itse tekemään asioita alusta asti. Opettelin muun muassa oman teeman rakentamisen Bootstrapia hyödyntäen. Tämä vei aika paljon aikaa, mutta tuntui palkitsevalta, kun blogissa oli oikeasti itse luotu teema eikä muokattu valmispohja. Toisaalta taas kun ongelmia ilmeni, tuli nekin ratkaista itse, mikä taas aiheutti hiuksien halkomista ajoittain.

Wordpress mahdollistaa erilaisten lisäosien käytön, joista suosikkinamme oli Yoast SEO, jolla voidaan optimoiva hakukonenäkyvyyttä Googlessa. Käsittääkseni kuitenkin Blogger jo itsessään nostaa postauksia Googlen tuloksissa korkealle, onhan Blogger Googlen omistama.

Bloggeria on aikaisemmin kritisoitu siitä, että sen ulkoasuvaihtoehdot ovat olleet vanhanaikaisia. Nykyään kuitenkin on tullut uusia vaihtoehtoja, joita voi myös muokkailla omiin tarpeisiin sopivaksi. Ainakin itse olen tällä hetkellä ihan tyytyväinen tähän muokattuun ulkoasuun!


–Milja

Kommentit