Muovittoman maaliskuun oivallukset

Olen tänä vuonna alkanut kiinnittää huomiota roskan määrään ja siihen, miten voisin sitä omalta osaltani vähentää. 

Kirjoittelin jo aiemmin, että olen ollut viime aikoina kiinnostunut zero waste -ideologiasta, jonka tarkoituksena on siis yksinkertaisesti tuottaa mahdollisimman vähän roskaa. Viime kuussa vietettiin muovitonta maaliskuuta, joten tähän samaan syssyyn olen alkanut kiinnittää huomiota muoviin ylipäätään. 

Ensinnäkin muoviroskaa tulee ihan kauheat määrät. Sitä voi pyrkiä vähentämään monella tapaa mutta toinen tärkeä asia on muovin kierrätys. Toivon mukaan keräysastioita tulee koko ajan enemmän ja sitä myötä muovin kierrättäminen tulee yhtä itsestään selvää kuin biojätteen (joka ei toki ole kaikille sekään itsestään selvää!) Esimerkiksi Norjassa kaikissa taloissa on kolme jäteastiaa: sekajäte, bio, ja muovi. Käsittääkseni myös Helsingissä on mahdollista saada muovinkeräysastia omaan taloyhtiöön.

Toiseksi olen katsellut kotona sillä silmällä, mitä kaikkia muovisia käyttöesineitä meillä on ja voisiko niitä vaihtaa vähitellen jostakin muusta materiaalista valmistettuihin. Muoviroskan määrä on maailman mittakaavassa hirveä ongelma ja olisi tärkeää kiinnittää huomiota kertakäyttöisiin muovituotteisiin. 

Esimerkkejä muovituotteista, joita ei voi laittaa muovinkeräykseen, ovat kaikki käyttötavarat kuten hammasharjat, pumpulipuikot ja tiskirätit. Esimerkiksi puusta valmistetut tavarat ovat hyvä vaihtoehto muovisille ja usein paljon kauniimpiakin.  

Listasin asioita, joita olen pohtinut viime aikoina. Asioita, jotka ovat minulle jo tuttuja, asioita jotka ovat uusia, asioita joiden suhteen haluaisin petrata ja muutama asia, jotka tuntuvat ainakin toistaiseksi hieman vieraalta. Mitä tein jo aiemmin

Muovikassien välttäminen
Kestohedelmäpussit
Lasinen (tai teräksinen) juomapullo
Alumiinifolion ja tuorekelmun välttäminen
Lasiset säilytysastiat
Kuukuppi
Pestävä tiskirätti
Luonnokosmetiikan suosiminen, jossa ei käytetä esim. mikromuoveja

Mitä tein kuukauden aikana?

Vaihdoin hammasharjan biohajoavaan.

Vaihdoin tiskiharjan muovisesta puiseen/metalliseen.

Tein oman deodoranttini.

Kiinnitin huomiota kierrätykseen ja hommasin toimivammat astiat. Aiemmin minäkään en kierrättänyt muovia, koska keräysastia oli kaukana. En tiedä, koska niitä on tullut lisää tänne Jyväskylään, mutta nyt lähin muovinkeräys on meiltä kilometrin päässä. Tosin vien muovit useammin kauempana olevan marketin yhteydessä olevaan keräykseen, sillä meillä on nykyään auto, jolla käymme välillä ruokaostoksilla. 

Vaihdoin kestovanulappuihin

Mitä haluaisin vielä tehdä?

Lopettaa take away -kuppien käytön. Mulla on vähän huono tapa ostaa yliopistolta kahvia take away -kuppiin vaikka mulla olisi Keep cup kotona. En vaan muista ikinä ottaa sitä mukaan, koska se vie tilaa laukusta. Lisäksi jotenkin hävettää kysyä, saanko kahvin omaan kuppiin. Tässä pitää tsempata! Välillä teen kyllä aamulla kahvit termariin, jos olen menossa esimerkiksi kirjastolle tekemään hommia. 

Vähentää take away -ruoan ostamista. Woltin tultua Jyväskylään on tullut tilattua muutaman kerran. Itkettää aina se roskan määrä. 

Vähentää valmisruoan ostamista. Laiskana ruoanlaittajana mun paheita ovat muun muassa bataattiranskalaiset ja vihikset. Ja syön pääasiassa kasvisruokaa, mun lohturuoka on Kokkikartanon kinkku-ananaspasta!

Bee's wrap kuulostaa kiinnostavalta. Olen harkinnut sellaisen ostamista tai tekemistä itse, mutta en kyllä oikeastaan kaipaa arjessani muovikelmua enkä alumiinifoliotakaan, joten taidan kuitenkin pärjätä myös ilman bee's wrappia.

Vähentää muovisten astioiden käyttöä ja vaihtaa niitä esim. lasisiin sitä mukaa kun ne menee rikki. Toisaalta, mikään muu astia ei ole pakastamiseen niin toimiva kuin muovirasia, vai onko vinkkejä? 

Mitä en ole innostunut kokeilemaan?

Omia purkkeja ruokakaupassa. Kovimmat zero waste -tyypit ostaa tyyliin kaiken irtomyynnistä ja omiin kestopakkauksiinsa. Jos olisin kotirouva, joka ehtisi ja jaksaisi käydä tekemässä ostoksensa monessa eri paikassa, ja jos ylipäätään asuisin paikassa, jossa on kauppahalli, olisihan tämä mukava ajatus. Mutta ei vaan toimi mulle tällä hetkellä. 

Kangasnenäliinat. Sori, mutta vähän ällöttävä ajatus! Tulee mieleen mun edesmennyt pappa, joka oli maailman pihein ihminen. Tätä täytyy sulatella.

Kiinitätkö sinä huomiota muovin tai muun roskan määrään kotona?

- Anniina

Kommentit

 1. Liian vähän tulee kiinnitettyä huomiota muovin ja muun roskan määrään. Olisin kovin innokas kyllä vähentämään noita määriä, mutta juuri nyt tuntuu, että ei ole jaksamista sellaiselle.

  http://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ymmärrän oikein hyvin! Ehkä joskus se into iskee, kun tuntuu siltä :)

   Poista
 2. I feel you! Just aamulla veis roskiksen ja mietin kuinka tuhottoman paljon siinä on turhaa ja muovia. Oikein tekee pahaa. Mäkin haluisin meille muovin kierrätysastian ja suunnittelen sellaista keittiöremppaa, jossa olisi hyvät ja helposti puhtaana pidettävät paikat kierrätysmateriaaleille. Jotenkin tuntuu tärkeältä opettaa näitä asioita myös tuolle 3-vuotiaalle.

  https://www.vauva.fi/blogit/mirvan-menomatkat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin haaveilen sellaisesta roskiskaapista mihin mahtuisi kaikki keräysastiat siististi :D Nyt on vaikka minkälaista astiaa ja pussukkaa.

   Poista
 3. Pitää kyllä käydä hankkimassa niitä kestohedelmäpusseja nyt ja heti. Näin niitä yhdessä kaupassa ja sanoin vielä poikaystävälle että heeeei vitsi et hyvä mut en sitten jostain syystä saanut otettua mukaan silloin.

  Ja siis minuahan ärsyttää todella paljon se että meidän taloyhtiössä ei ole muovinkeräystä. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Sitten kun vielä muistaa ottaa ne kauppareissulle mukaan :D Ja jep! Mä en tiedä saako täällä Jyväskylässä vielä edes omaan pihaan muovinkeräystä, en ainakaan löytänyt mistään tietoa asiasta.

   Poista
 4. Vietin muovitonta maaliskuuta ja tein siitä blogipostauksenkin. Minua huolestuttaa muovin määrä valtamerissä ja yritän omilla valinnoillani vähentää muovin käyttöä. Olen käyttänyt jo pitkään kestokasseja ja esim. banaaneja ostan ilman pusseja.
  Ottaa päähän ettei meidän taloyhtiö kerää muovia erikseen. Vanhemmilla kerätään ja se muovin määrä mitä sinne jäteastiaan menee viikottain on valtava!
  Omia astioita en veisi kauppaan mukaan enkä minäkään siirtyisi kangas nenäliinoihin.
  Yritän suosia myös luonnonkosmetiikkaa ja biohajoavia purkkeja kosmetiikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoilla linjoilla siis ollaan :) Täytyypä käydä lukemassa sunkin postaus aiheesta! Mä heräsin tähän asiaan kun kävin Norjassa 2014 ja näin miten siellä homma toimii. Pitäisi vähän nopeammin saada Suomeenkin kunnon systeemit.

   Poista
 5. Tosi hyviä ja helppoja ideoita vähentää muovia ja jätettä! Kiitti vinkeistä!

  Taidankin ottaa näitä käyttöön. En juo kahvia tai teetä, joten take away-kuppeja ei kulu, mutta kaupassa ruokaostoksilla muovin määrä on kyllä valtava. Samoin woltin helppous houkuttelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli hyötyä! :) Jep, Wolt on paha. Me ollaan muuttamassa Helsinkiin kuun vaihteessa ja oltiin ensin että apua, mitkä Wolt-apajat. Onneksi meidän kämppä nyt on niin kaukana keskustasta, ettei sinne raaski tilata mitään xD

   Poista

Lähetä kommentti