Suurin osa vaatteistani on ostettu kierrätettynä #vaatevallankumous


Moni onkin ehkä huomannut, että nyt vietetään Fashion Revolutionia eli Vaatevallankumous-kampanjaviikkoa. 

Viisi vuotta sitten Rana Plaza -tehdasrakennus romahti Bangladeshissa ja 1138 ompelutehtaan työntekijää kuoli ja yli 2000 loukkaantui. Tästä syystä näin huhtikuun viimeisellä viikolla vietetään Vaatevallankumous-kampanjaa, jonka tavoitteena on vaatia vaateteollisuudelta läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta.

Viime vuonna osallistuimme kampanjaan Instagramissa jakamalla kuvan itsestämme ja nurinpäin puetuista vaatteista. Kuvatekstissä kysyimme #whomademyclothes ja tägäsimme perään päällämme olleet vaatebrändit. Lisäksi osana kampanjaa laskimme, paljonko olimme ostaneet vaatteita vuoden aikana.

Lierihattu: UFF / Bomber: kirpparilla.fi / Paita: R/H / Farkut: vintagea / Kengät: Ekocenter 

Olen vuosien aikana ostanut paljon vaatteita tunnetuista ketjuliikkeistä, kuitenkin vuosi vuodelta aina vähemmän. Kuluneen vuoden aikana olen tietoisesti pyrkinyt siihen, että vältän halpaketjuliikkeistä ostamista. Silti, vaikka asiasta olisi kuinka tietoinen, on vastuullisemman muodin suosiminen vaikeaa, kuten Sofiakin kantaaottavassa kirjoituksessaan sivusi. Kuitenkin asenteet voivat muuttua, jos ilmiöstä puhutaan enemmän. Siksi Vaatevallankumous on tärkeä kampanja.

Mutta mistä ne vaatteet sitten kannattaa hankkia? Ajattelinkin jakaa omia näkemyksiäni siitä, mitä ajattelen vaatteiden ostamisesta nykyään.


Mieti: Onko sinulla varaa ostaa halpaa?

Koska trendit vaihtuvat tiheään, voi moni ajatella, ettei vaatteen tarvitse olla kestävä, sillä eihän se kohta ole enää muotia. Tämä osaltaan ruokkii pikamuotiketjujen nopeaa sykliä. Moni halpavaatekaupasta ostettu vaate meneekin nopeasti rikki – eihän sen ole tarkoituskaan kestää. Mielestäni tulee tosi kalliiksi ostaa jatkuvasti halpoja vaatteita, jotka jäävät lyhyen käytön jälkeen lojumaan tai menevät rikki.

Parasta tietysti olisi, jos voisi ostaa vaatteita harvemmin läpinäkyvämmiltä brändeiltä. Tällöin viisi halpaa paitaa jäisi ostamatta, mutta tilalle saisi yhden kestävän ja vastuullisesti tehdyn vaatteen.

Osta vähemmän

Osta vain todelliseen tarpeeseen. Tarvitsetko välttämättä kauden trenditakkia, jos viimevuotinen takki on yhä ehjä ja lämmin? Tiedän, että shoppailu on monelle mukavaa ajanvietettä, mutta kannattaa oikeasti pysähtyä miettimään, haluaako tuhlata rahaa sellaiseen, mitä ei edes tarvitse.

Palaankin edelliseen kohtaan: kannattaa miettiä, voisitko ostaa harvemmin laadukkaampaa.

Suosi kierrätettyä ja vintagea

Ymmärrän, että monella ei ole varaa ostaa kalliimmilta brändeiltä vaatteita. Tästä syystä itsekin opiskelijana suosin paljon kierrätettyä ja vintagea. Kuten olen aiemminkin kertonut, vanhat vintagevaatteet ovat mielestäni parhaita, sillä ne ovat usein kestäviä ja suhteellisen halpoja. Olen ylipäätään yrittänyt kiinnittää kulutukseeni huomiota siten, että yritän etsiä ensin tarvitsemaani asiaa kierrätettynä ja jos pitkän etsinnän jälkeen sitä ei ole löytynyt, saatan ostaa sen ketjuliikkeestä. Samalla tulee testattua, että tarvitsenko tuotetta oikeasti.

Vintgevaatteiden lisäksi ostan toisinaan kierrätettynä pikamuotiketjujen vaatteita. Mielestäni se on parempi, kuin ostaa vaatteet suoraan ketjuliikkeestä. Lyhyelle käyttöiälle tarkoitettu vaate on tällöin ollut ainakin jo kahden ihmisen käytössä ja vaate on oletettavasti palvellut tarkoitustaan pidempään.

Netin kirpputorisivuilla (esim. Facebookin kirpputorit ja Tori.fi) on huomattavissa, että ihmiset myyvät paljon käyttämättömiä vaatteita. Ilmeisesti monet ostavat hetken mielijohteesta vaatteita ja huomaavat, että eivät tarvitsekaan niitä. Itse olenkin löytänyt hyvin vähälle käytölle jääneitä lenkkareita, juhlavaatteita ja jopa ihan uusimpia trendivaatteita. Kannattaa joskus kokeilla laittaa ilmoitus nettikirppikselle jostain tuotteesta, jonka haluat ostaa. Tällä tavalla itse löysin kaipaamani korolliset chelseanilkkurit viime vuonna! 

Tee itse tai muokkaa vanhaa

Välillä mietin, että korjaavatko ihmiset nykyään vaatteitaan? Tai annetaanko vaatteille uutta käyttömahdollisuutta? Ties kuinka monesta pitkästä paidasta olenkaan tuunannut napapaidan, jos helmaan on tullut reikä. Lisäksi minulla on yksi villapaita, jota olen korjannut monesti ja se näyttää silti moitteettomalta.

Jos vaate ei ole uusimman muodin mukainen, voi sitä myös itse muokata. Erityisesti kierrätettyinä hankittuja vaatteita on pienempi kynnys lähteä tuunaamaan, sillä epäonnistuminen ei tunnu lompakossa eikä toisaalta ole ruokkinut halpavaateteollisuutta. Ja jos taitoa ja innokkuutta löytyy, voi ommella tarvitsemansa vaatteen alusta asti itse. Minä ihan tosissani meinasin lähteä ensi kuussa Las Vegasin klubille vanhasta lakanasta ommellussa topissa.

Mieti: Missä lojuu 5 vuotta sitten ostamasi vaate?

Välillä saatan muistaa jonkin vaatteen, jota olen käyttänyt 5 vuotta sitten ja vienyt sitten kirpputorille. Missä kyseinen vaate konkreettisesti on nyt? Lojuuko se kaatopaikalla, käyttääkö joku sitä yhä sellaisenaan tai onko siitä valmistettu jotain uutta? Vanhojen vaatteiden muistelu (ja se ettei kaikkia edes muista!) havainnollistaa hyvin sen, kuinka paljon vaatteita on tullut osteltua hetken mielijohteesta. Jos vaate toi vain hetken ilon, oliko se sen arvoinen, että jonkun kannatti valmistaa se vaikeissa olosuhteissa?

Tavallaan tuntuu tekopyhältä kirjoittaa tästä aiheesta, sillä kyllä, minäkin kiertelen välillä ketjuliikkeissä. Nykyään tosiaan ostan sieltä harvemmin, mutta silti kulutustottumusten muuttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Miten tottumuksia oikein voisi muuttaa pysyvästi?


–Milja

Kommentit