5 vinkkiä vintagevaatteiden etsimiseen
Kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut, tykkään etsiä kirpputoreilta ensisijaisesti vanhoja ja laadukkaita vaatteita. Tästä postauksesta löydätkin parhaimmat vinkit vintage- ja retrovaatteiden etsimiseen kirpputoreilta!

Vintagevaatteiden metsästys kirppareilla on mukavaa puuhaa. Usein vintageksi ymmärretään 1920-1960 -luvuilla valmistetut vaatteet, mutta itse miellän myös 70- ja 80-lukujen vaatteet vintageksi. En nimittäin oikein keksi, mikä muutakaan sana kattaisi myös laadukkaat puuvillaiset kasarifarkut. Ja toisaalta, vintagen käsite varmasti laajenee vuosikymmenten aikana yhä enemmän.

Minulta löytyy kaapista paljon vanhoja ja laadukkaita vaatteita. Kasarifarkkukiintiö alkaa olla jo täynnä. Lisäksi minulta löytyy useampi Suomessa valmistettu vaate, mikä jo itsessään kielii menneistä vuosikymmenistä. Vanhoissa vaatteissa on sitä jotakin, leikkaukset ovat ainakin minun kropalle sopivat, materiaalit jämäköitä ja kestäviä.

Mistä minä sitten löydän kestäviä vaatteita menneiltä vuosikymmeniltä? Mieleeni nousi viisi keskeistä ajatusta:

Yhdistysten ja järjestöjen kirpputorit

Useat yhdistykset tai järjestöt keräävät toiminnalleen varoja kirpputoritoiminnalla. Myytävät tuotteet ovat yleensä ihmisten lahjoittamia. Todella usein näiltä kirpputoreilta löytää ehtoja vintagevaatteita vuosikymmenten takaa. Joillain järjestöjen kirpputoreilla on vieläpä oma osastonsa vintagevaatteille. Kuitenkin ihan perus vaaterekistä saattaa yllättäen tehdä vintagelöytöjä.

Hinnat ovat usein edulliset myös vanhoissa vaatteissa järjestöjen kirpputoreilla. Omat suosikkini Jyväskylän alueella ovat EkoCenter Harjunporras, EkoCenter Talentti, Fida, Sovatekin kierrätyskauppa ja SPR:n kirpputorit.

Pienempien kaupunkien kirpputorit

Nämä ovat mielestäni niitä parhaimpia aarreaittoja! Isommissa kaupungeissa retro- ja vintagevaatteita etsii luultavasti useampi kuin pienemmissä paikoissa. Siksi pienempien kuntien kirppareille onkin saattanut unohtua pitkäksi aikaa vanhoja aarteita. Olen jo jonkin aikaa suunnitellut meneväni katsastamaan Muuramen EkoCenterin, lisäksi kotikaupunkini Äänekosken kirpputorit houkuttelevat.

Toisaalta myös isompien kaupunkien laidoilla voi olla vähemmän suosittuja kirppareita, joista löytyy kaikkea ihanaa. Kävin Kouvolan kaupungin laidalla sijaitsevan tehdasalueen kirpputorilta. Sieltä löytyi muutamat kasarifarkut parilla eurolla.

Kuratoidut second hand -liikkeet

Vintageen erikoistuneissa liikkeissä valikoima on usein kuratoitu. Näissä paikoissa säästääkin aikaa ja vaivaa, sillä esillä on pelkästään vintagea. Toki hinnat ovat esimerkiksi järjestöjen kirpputoreja korkeammat, mikä on tietysti kuratoinnin vuoksi ymmärrettävää. Jos siis kaipaat selkeää vintagevaatteiden esillepanoa, kannattaa suunnata näihin erikoistuneisiin kauppoihin.


Täsmähaku netin kirpputoreilla

Monilta nettikirppareilta, kuten Tori.fi:stä ja Facebook-kirpputoreilta, voi etsiä hakusanoilla vintagevaatteita. Usein kuitenkin netin kirppareilla vanhan tavaran arvosta ollaan tietoisia ja siksi edellisten vuosikymmenten vaatteet maksavatkin muutamien eurojen tai kymppien sijaan useampia kymppejä tai jopa satasia. Erityisesti, jos tuotteen nimessä lukee 'retro' tai 'vintage', on tuotteet usein hinnoiteltu korkeammalle. Toisaalta laadukkaasta ja kestävästä vaatteesta hieman suuremman summan maksaminen ei ole välttämättä kuitenkaan liikaa.

Second hand-, vintage- ja thrift shop-myymälät ulkomailla

Kierrätettyjen vaatteiden liikkeet ovat ulkomailla usein erilaisia, mitä täällä meillä. Kannattaa ihmeessä käydä tutustumassa muun matkustuksen lomassa. Itse olen kiertänyt kierrätettyjen vaatteiden kauppoja Pariisissa, Torontossa, New Yorkissa ja viimeisimpänä San Franciscossa. Olen huomannut, että kaikissa paikoissa konsepti, vaatetarjonta ja hinnat ovat hyvin erilaisia keskenään. Suosittelen tutustumaan paikalliseen tarjontaan, jos satut käymään matkoilla!
Vanhoissa vaatteissakin näkyvät tietyt trendit. On taatusti haastavampaa löytää esimerkiksi Jyväskylän keskusta-alueen kirpputoreilta vanhoja mutsifarkkuja, sillä etsijoitäkin on sillä alueella enemmän. Toisaalta taas vanhoja kenkiä ja laukkuja vaikuttaisi olevan aina melko hyvin saatavilla lähes kaikissa paikoissa.


Oletko sinä etsinyt tai löytänyt kierrätettynä vuosikymmeniä vanhoja vaatteita? 

–Milja
Kommentit

  1. Niin söpö toi pikkuinen nahkalaukku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! :) Sinne mahtuukin juuri sopivasti puhelin, avaimet ja pieni lompakko.

      Poista

Lähetä kommentti