Miten pitää valkoiset kengät valkoisina? 3 + 1 parasta vinkkiä

Ostin alkukesästä Niken AirMax-lenkkarit. Koska niiden hinta hieman kirpaisi, päätin että nyt pidän näistä kengistä aivan super hyvää huolta.


Mulla on aiemmin ollut Conversen ja Supergan valkoisia tennareita, jotka ovat kangaskenkiä. Näissä AirMaxeissa on sekä kangasta että nahkaa, joten niitä ei ainakaan koneeseen kannata heittää.

Muutenkin olen oppinut virheistäni sen verran, ettei kangaskenkiäkään kannata älyttömän usein pestä pesukoneessa, sillä niiden liimaukset eivät kestä. Kumiset osat lähtevät siis pikku hiljaa irti.

Miten nahka-kangas-kengistä sitten kannattaa pitää huolta? Olen kokeillut kesän aikana erilaisia vaihtoehtoja ja ajattelin jakaa nyt suosikkini, kokemukseni ja bonuksena yhden keinon, jota en ole vielä ehtinyt edes testata.


Älä anna lian pinttyä

Tärkeintä on tietysti se, että pöly ja lika kannattaa putsata saman tien, jotta se ei ehdi pinttyä. Irtolian voi harjata pois ja pyyhkiä nihkeällä liinalla.

Nahkakenkiä voi hoitaa valkoisella nahanhoitoaineella, joka peittää värjäytymiä.


3+1 niksiä valkoisten kenkien puhdistukseen

1. Sappisaippua. Jos et ole vielä tutustunut tähän ihmeaineeseen, niin kannattaa tehdä se nyt. Sappisaippualla lähtee pyykistä joka ikinen tahra. Sillä voi putsata myös kengät. Kostuta tahrakohta, hiero sappisaippuaa tahraan ja huuhtele vedellä. Sappisaippualla voi käydä läpi myös koko kengät.

2. Huonekalujen puhdistusaine. Meillä on kaapissa joku tällainen sohvan puhdistukseen tarkoitettu myrkky, joka toimii erinomaisesti myös kenkien puhdistuksessa. Erityisen hyvin sillä lähtivät puhtaaksi kumiosat.

3. Perinteinen puhdistuskivi. Tämä kummallinen tuote on osoittautunut ihan uskomattomaksi putsariksi! Sain sen joskus sata vuotta sitten äidiltäni enkä edes tiedä mistä se on ostettu tai mitä se on. Sillä on kuitenkin tullut parhaiten puhtaaksi niin nämä AirMaxit kuin saunan lasiovikin. Nyt viimein mun purkki alkaa olla lopussa, joten täytyy ostaa uusi.

+ 1. Ruokasooda. Tätä en tosiaan ole vielä testannut kenkien puhdistuksessa, mutta koska soodan voima on testattu muussa siivouksessa (esim. tiskiallas), uskon että se varmasti toimii. Sooda lisksi valkaisee, joten se sopinee mainosti valkoisten kenkien puhdistukseen. Soodasta voi tehdä tahnan sekoittamalla veteen tai etikkaan. Sooda ja etikka myös poistavat hajuja.

Onko sinulla valkoiset tennarit tai lenkkarit? Kerro kommenteissa parhaat niksisi niiden huolenpidossa!

- Anniina

Kommentit