Vielä ehtii! Parhaat luontoreitit lähellä JyväskylääOlen vasta viimeisen parin vuoden aikana hoksannut, että Jyväskylän lähettyvillä sijaitsee kauniita ja viihtyisiä luontoreittejä.  Näissä paikoissa pääsee hyvin nollaamaan arjen kiireen ja stressin!

Vielä muutama vuosi sitten kävin vain harvoin kävelemässä metsissä. Ilmeisesti kuvittelin, että metsäreittejä ei Jyväskylän kokoisesta kaupungista löydy, olenhan itse pienemmältä paikkakunnalta lähes metsän keskeltä kotoisin.

Tänä kesänä olen kuitenkin käynyt ennätyksellisen usein laskemassa stressitasojani metsäreiteillä. Se on ollut todella virkistävää! Ajattelinkin jakaa omia kokemuksiani ja listata muutamia paikkoja, joissa olen erityisesti viihtynyt. Kattavampi lista luontoreiteistä löytyy esimerkiksi Jyväskylän kaupungin sivuilta.

Kanavuoren luontopolku(n. 10 km Jyväskylän keskustasta)

Kanavuoren luontopolku sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Matkan voi taittaa siis polkupyörällä, bussilla tai autolla.

Kanavuoren luontopolku nousee aluksi melko jyrkästi vuoren laelle, joten kannattaa varautua mahdolliseen hengästymiseen. Itse olen joutunut toisinaan keventämään vaatetusta jyrkässä nousussa. Vuoren päällä pääsee kiertämään reilun kolmen kilometrin luontopolun, joka päättyy samaan kohtaan, josta vuorelle noustaankin. Reittiin voi tutustua tästä kartasta.

Vaikka autotien äänet kuuluvatkin vaimeasti vuorelle, kauniissa ja jylhässä maisemassa helposti unohtuu, että lähellä kulkee vilkas nelostie. Oma suositukseni on pakata termarikahvit mukaan ja nauttia ne Pikku-Leuhan näköalapaikalla.

Laajavuorien luontopolku (n. 6 km Jyväskylän keskustasta)

Laajavuoreen pääsee hyvin polkupyörällä tai bussilla.  Olen käynyt Laajavuoressa aikaisemmin pääasiassa laskettelemassa ja hiihtämässä.  Minulle kuitenkin selvisi tänä kesänä, että siellä on latujen ja pururatojen lisäksi myös metsässä rasteileva neljän kilometrin mittainen luontopolku.

Polku on paikoittain kantoista ja kivistä, joten matkan kulkemiseen kannattaa varata aikaa. Varsinkin, jos kiinnostaa lukea opastauluja alueen luonnosta. Polulta pääsee joissain kohtaa kävelemään myös pururadalle, joten jos kulku tuntuu hankalalta, voi osan matkasta kulkea tasaisemmassa maastossa. Laajavuoren sivuilta löytyy luontopolun kartta.


Tourujoen luontopolku (n. 1 km Jyväskylän keskustasta)

Tourujoen luontopolku on ensimmäisiä luontopolkuja, joihin olen Jyväskylässä tutustunut. Ei sikäli ihme, onhan se hyvin keskeisellä paikalla. Luontopolku sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa, jonkun määritelmän mukaan se varmaan lukeutuu jopa keskusta-alueeseen. Reitti kulkee vanhan hautausmaan takaa ja kulkee Tourujoen varrella, ympäristö on vehreää.

Mielestäni Tourujoen luontopolku on hyvä valinta silloin, kun kaipaa nopeaa ja lyhytaikaista irtiottoa kaupungin kiireistä. Se on mainio paikka käydä vaikka kavereiden kanssa lenkillä.Saraakallio (n. 37 km Jyväskylän keskustasta)

Saraakallio sijaitsee Laukaassa ja sinne on Jyväskylästä matkaa vajaa 40 kilometriä. Reissua varten saattaa siis tarvita autokyydin, toki tänne joku voi jaksaa pyöräilläkin. Sitä en tiedä, kuinka lähelle bussilla pääsee.

Saraakallion alueella kulkee merkitty polku, mutta välillä polut erkaantuivat useiksi. Pienet polut risteilevät melko pienellä alueella korkeiden kallioiden läheisyydessä. Meidän retkiseurue harhaili välillä umpiryteikössä, sillä aina emme olleet varmoja, viekö polku meitä oikeaan suuntaan.

Saraakallio on tunnettu esihistoriaallisista kalliomaalauksista, joiden luokse päästäkseen retkeilijän on nähtävä hieman vaivaa. Kulku maalausten luo voi viedä aikaa, sillä ne sijaitsevat korkealla eikä paikkaan ole lainkaan opasteita. Me kävimme koluamassa kolme kallioaluetta, ennen kuin löysimme oikean paikan. Ja kyllä, viimeinen paikka oli kaikista korkein ja vaikeakulkuisin. Maalausten luokse pääseminen vaatiikin varovaisuutta, sillä reitillä voi joutua könyämään isojen kivenlohkareiden päältä. Me olimme liikkeellä hieman sateisena päivänä, joten kosteilla kivillä kiipeillessä sai olla todella tarkkana.

Itse kalliomaalaukset olivat hurjan upeita! Olen kovin kiinnostunut historiasta ja no, olenhan opiskellut maisteriksi taidehistoriasta, joten kokemus oli minulle erityisen tärkeä. Olin itse asiassa aikaisemmin luullut, että kalliomaalauksia ei pääse edes katsomaan lähietäisyydeltä. Joka tapauksessa, Saraakalliolle aion mennä vielä uudestaan.


Lisäksi haluaisin käydä syksyllä myös näissä:


Nyrölän luontopolku (n. 25 km Jyväskylän keskustasta)

Hitonhauta (n. 40 km Jyväskylän keskustasta)

Eteläkonneveden kansallispuisto (n. 90 km Jyväskylän keskustasta)Oletko sinä käynyt luontoretkellä Jyväskylän lähettyvillä?

-Milja


Kommentit

  1. Anonyymi9/07/2018

    Suosittelen Sippulanniemen luontopolkua, Ylistönmäen lehtometsää ja Haukanniemeä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti