Miksi miehille tehdään laadukkaampia ja käytännöllisempiä vaatteita?

Yhtenä päivänä huomasin kotiovesta lähtiessäni, että muutaman kirpputorivaatteen lisäksi päältäni löytyi pelkästään miesten vaatteita tai asusteita. En ollut pohtinut asiaa tarkemmin, mutta siinä hetkessä oivalsin syyn: miesten vaatteet ovat usein laadukkaita ja käytännöllisiä.

Ostan nykyään harvoin kaupasta uusia vaatteita. Olen kuitenkin huomannut, että silloin harvoin kun ostan, päädyn helposti miestenosastolle. Siitäkin huolimatta, että en pukeutumisessani erityisesti havittele maskuliinista tyyliä.

Toissa talvena kävin H&M:n miestenosastolla ja huomasin rekissä roikkuvan tummansinisen kasmir-kaulaliinan. Kaulaliina oli -50% alennuksessa ja sille jäi hintaa 25 euroa, joten ostin sen. Kuulostaa pikamuotiliikkeen tuotteeksi kalliilta, mutta materiaali huomioon ottaen huivi oli todella edullinen. Olin jo jonkin aikaa etsinyt kasmir-kaulahuivia, sillä kasmir on niskassani olevan ihottuman kannalta ärsyttämätön vaihtoehto.

Jälkeen päin palasin H&M:lle ja kävin katsomassa naistenosaston huivit. En silloin löytänyt ainoatakaan laadukkaampaa kaulaliinaa tai muutakaan talviasustetta. Suurimmassa osassa tuotteita oli edullisen hintaluokan tuotteille tyypillisesti akryylia ja muita muovikuituja. Mietin, että todellako miehille myydään pikamuotiliikkeissä laadukkaampia asusteita ja naisille nyppyyntyvää muovikamaa? Ärsytti. No, tätä postausta kirjoittaessani kuitenkin huomasin, että H&M on ottanut myyntiin 100% kasmir-huiveja myös naisille, mikä on tietysti parempi juttu. Luulen, että laatutietoisuus on kasvava trendi, johon pikamuotiliikkeetkin pyrkivät vastaamaan.


Kasmir-kaulaliina: H&M, miestenosasto
Musta farkkutakki: Prisma, miestenosasto
Reppu: Yourturn, Zalando, miestenosasto 
Pipo: H&M, ostettu vuonna 2008 
Paita: Marimekko Jokapoika -paita, ostettu Tori.fi:stä
Housut: merkistä ei tietoa, ostettu Centrum-kirpputorilta
Kengät: Bianco, ostettu EkocenteristäKaulahuivin lisäksi olen ostanut miestenosastolta kuvissa näkyvän repun ja mustan farkkutakin. Koska kannan jatkuvasti mukananani läppäriä, halusin, että se mahtuu helposti tilavaan reppuun. Huomasin kuitenkin, että usein naisille suunnatut reput ovat miesten reppuja pienempiä: niihin saattoi mahtua läppäri, mutta ei paljoa muuta. Näin siis ainakin edullisemman hintaluokan tuotteissa, luulen että design-brändeillä käytännöllisyys on huomioitu naistenkin tuotteissa paremmin. 

Musta farkkutakki on 100% puuvillaa, siihen ei ole lisätty joustavuutta lisääviä ominaisuuksia, joten takki on mukavan jämäkkä ja kooltaan reilu.  Usein naisten farkkutakkeihin (ja farkkuihin) lisätään ainakin se yksi prosentti elastaania, joka heikentää kankaan laatua. Kannattaa muuten käydä lukemassa Outi Pyyn blogista laajemmin elastaanin haitoista, jos aihe kiinnostaa enemmän.

Eniten farkkutakissa minua kuitenkin kiehtoivat suuret taskut. Haluan nimittäin välillä käydä lähikaupassa niin, että voin kaivaa kassalla lompakon taskusta pikkulaukun sijaan. Taskuun saa jemmattua kätevästi myös sormikkaat, jos lämpötila päivän aikana yllättäen nousee. Pidän pienimuotoisena tasa-arvo-ongelmana sitä, että naisten vaatteissa ei useinkaan ole taskuja tai taskut ovat liian pienet. Etenkin kesällä lenkkeillessä ärsyttää, kun tavaroita ei saa mihinkään, sillä taskulliset juoksuhousut tai treenitrikoot ovat kiven alla. Avaimille ja puhelimelle täytyy keksiä aina ihan ihme viritelmiä.

Toki ymmärrän, että suuret taskut ja isot linjat voivat syödä vaatteen siroutta ja esteettisyyttä, joita oletettavasti naisten vaatteissa suositaan. Silti olisi kiva, että ainakin paljon käytössä olevissa arkivaatteissa olisi huomioitu myös käytännöllisyys. Ja no kuten edellä mainitsinkin, uskon, että design-merkit huomioivat nämä seikat paremmin. Ainakin Marimekon naisten vaatteisiin olen ollut tyytyväinen, esimerkiksi sadetakkini on todella käytännöllinen taskuineen kaikkineen. 

Yksi vaihtoehto tietysti olisi, että vaatekaupat alkaisivat panostaa unisex-mallistoihin, jolloin kukin voisi ostaa vaatteensa tältä osastolta omien tarpeidensa pohjalta. Tämä tietysti olisi ideaalia siinä mielessä, että voi ostaa itselle sopivia vaatteita ilman, että tarvitsee lokeroitua joko miesten tai naisten vaatteiden ostajaksi. Enhän minäkään varsinaisesti halua käyttää miesten vaatteita, mutta kun ne nyt vaan monesti sattuvat olemaan käytännöllisempiä ja laadukkaampia. Millaisia käytännön juttuja sinä kaipaat vaatteissa? Mistä löydät kaikkein käytännöllisimmät ja laadukkaimmat vaatteet?

–Milja
Kommentit

 1. Olen huomannut täsmälleen saman asian. Olen keskimääräistä naista kymmenisen senttiä pidempi, joten miesten osastolla on tultu vierailtua muutenkin kuin pelkästä uteliaisuudesta. Paitoja ilman idioottimaisia inspiraatiotekstejä. Liikuntashortseja, joissa uskaltaa kyykätä ilman pakaraherua. Housuja, joissa on feikkitaskujen sijaan ihan oikeat taskut, joihin mahtuu jopa tavaraa. Tätä me tarvitaan!

  https://aatenarikka.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, niin tosiaan tarvitaan! Mitenhän käytännollisyys ja tietynlainen yksinkertaisuus oikein saataisiin myös naisten vaatteisiin? Liikuntashortsien etsimisestä on itsellänikin kokemusta, naisille tarkoitetuissa shortseissa on aina raivostuttava vilauttelumahdollisuus!

   Poista
 2. Tämä! :D Olen ostellut jo pitkään vaatteeni miesten puolelta. No, tietysti myös tyylin takia, mutta erityisesti sen käytännöllisyyden ja laadukkuuden. Taskut on tärkeitä. Puuvillapaitojen materiaali ei saa hajota, kun sitä tökkää sormella. Uudesta paidasta ei saa paistaa päivä läpi! :D Ainoa seikka, joka ajaa naisten osastolle, on kotimaisten tai edes EU:ssa valmistettujen vaatteiden vähyys miesten puolella. Ihan kuin vain naisten oletettaisiin olevan kiinnostuneita vaatteen alkuperämaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, naisten puuvillavaatteet ovat lähes aina helposti hajoavaa puuvillasekoitetta. Kiinnostava huomio tuo, että suuri osa miestenosaston vaatteista tehdään EU:n ulkopuolella! Totta, miksi muka vaatteen alkuperämaa ei voisi kiinnostaa yhtälailla kaikkia.

   Poista

Lähetä kommentti